Hírarchívum

Megnyílt az első hazai internetes zenebolt

A külföldi, elsősorban amerikai pozitív példák után Magyarországon is megnyílt az első legális internetes zenebolt, méghozzá az Axelero Rt-hez tartozó origo szolgáltatásaként működő origo>play részeként, amelyet az eMusic Kft-vel közösen működtetik majd. Alább az origo intenetes újság közleménye olvasható vállalkozásukról.

Internetes zenebolt az [origo>play]-en

Kedvenc zenéinket akár karosszékében ülve is megvásárolhatjuk az [origo>play] május 17-én indult Zeneáruházában. A Magyarországon egyedülálló, több ezer letölthető számból álló zenei paletta folyamatosan bővül.

Az eMusic Kft.-vel közösen kidolgozott s a hazai szerzőijog-védő szervezetek támogatását élvező internetes zenebolt az április közepén indult, multimédiás tartalmakat kínáló [origo>play] portál részeként érhető el. A szélessávú interneteléréssel rendelkező látogatók kezdetben 14 hazai lemezkiadó közel 3000 zeneszámából válogathatnak, de a tervek szerint a kínálat rövidesen több tízezerre bővül majd a nagy nemzetközi kiadók zenei anyagaival. A megvásárolt zenéket a digitális jogkezelést támogató Microsoft Windows Media Audio (WMA) formátumban lehet letölteni egy átlagos szélessávú kapcsolattal körülbelül két-három perc alatt. A WMA formátum másik előnye az azonos fájlméret mellett elérhető magasabb mintavételi arány, azaz a jobb hangminőség.


Egy CD-nyi zene 2500 forintért

A [origo>play] Zeneáruházban elérhető számokba - a választást könnyítendő - ingyenesen bele lehet hallgatni, s a zeneszámokat előadó, album vagy számcím alapján ki lehet listázni. A kiválasztott zenéket jelenleg kétféle módon lehet megvásárolni: bankkártyás, illetve emelt díjas SMS-en keresztüli fizetéssel, de az Axelero ügyfelei a közeljövőben havi számlájuk terhére is vásárolhatnak majd zenéket. Bankkártyás fizetés esetén egy teljes album ára - függetlenül attól, hogy az hány zeneszámot tartalmaz - bruttó 2500 forint, egy önálló szám pedig 250 forintot kóstál. Az emelt díjas SMS-sel történő vásárlás esetén egy zeneszám ennek duplájába, 500 forintba kerül - a jelentős többletet a mobilszolgáltatók azon jutaléka indukálja, amelyet a hálózataikon keresztül zajló fizetések után kell fizetni.Jogkezelő megoldás, másolásvédelem

Egy-egy zeneszám megvásárlásakor egy úgynevezett licencfájl is letöltődik a számítógépre, s csak ennek birtokában veheti használatba a felhasználó a zenéket. A letöltött zeneszámokat legfeljebb két, Windows Media Playert tartalmazó számítógépen lehet meghallgatni, illetve két alkalommal lehet zenei CD-re rögzíteni. A WMA fájlokat ezenkívül a Windows Media technológiát támogató hordozható lejátszóeszközökre is át lehet másolni korlátlan alkalommal, s véletlen letörlésük esetén újra le lehet tölteni azt az [origo>play] Zeneáruházból. A licencfájlokról célszerű biztonsági mentést készíteni egy CD-re, mivel segítségükkel lehet igazolni azt, hogy a zenefájlokat legális úton szerezte be a felhasználó, valamint akkor is szükség lehet rájuk, ha egy esetleges rendszerhiba miatt például formázni kell a merevlemezt.


[origo]

A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:
http://origo.hu/techbazis/gyorsinternet/20040517internetes.html