Hírarchívum

A bíróság a jogsértés megakadályozására kötelezte a Mininovát

A holland jogvédõ szervezet, a BREIN által indított perben ítélet született a Mininova nevû illegális fájlcserélõ oldallal szemben.A holland jogvédõ szervezet, a BREIN által indított perben ítélet született a Mininova nevû illegális fájlcserélõ oldallal szemben.

Az ítélet kimondja, hogy a Mininova jogsértést követett el azzal, hogy "lehetõvé tette, ösztönözte és profitszerzésre használta a szerzõi és szerzõi joghoz kapcsolódó jogok megsértését". A Mininovának három hónapja van, hogy megakadályozza az oldalon olyan linkekre mutató torrentek elhelyezését, amely tartalmak esetében kétséges, hogy a jogtulajdonosok engedélyt adtak az elérhetõvé tételre. Minden egyes illegális link után 1000 Euro büntetésre számíthat a weboldal.

Tim Kuik, a BREIN igazgatója üdvözölte a döntést. "Az olyan oldalak, mint a Mininova, felelõsek azért, ami az oldalon történik, és meg kell akadályozniuk filmek, TV-sorozatok, zenék, videojátékok és más taralmak illegális belinkelését. A döntés mérföldkövet jelent az illegális tartalmakhoz való tömeges hozzáférés megakadályozásában. És mindez végsõ soron az alkotó tevékenységrõl és az ebbõl történõ megélhetés lehetõségérõl szól, ami mind a kreativitás, mind a munkaerõpiac szempontjából fontos. Ha az alkotások védelmet kapnak, az alkotók felkínálhatják mûveiket legálisan az interneten, és ebbõl megélhetéshez juthatnak. Ez jót tesz mind az internet jövõjének, mind az új, legális üzleti modellek fejlõdésének."

A Mininova eddig az ún. "Notice and Take-down" módszerrel mûködött, amely alapján a jogtulajdonosok felszólítására távolította el a jogsértõ tartalmakat, illetve linkeket. A bíróság döntése értelmében mindez nem elegendõ, hanem megelõzõ intézkedéseket kell tennie.

Forrás: IFPI