Hírarchívum

Az RIAA újabb 493 személyt perelt be

Az RIAA (Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége) folytatta kampányát a bíróságokon, ezúttal 493 ismeretlen személy ellen nyújtott be keresetet. Az eljárások során később azonosíthatják majd a vádlottakat. A hét elején bejelentett perekkel együtt az RIAA immáron közel háromezer olyan internetezőt perel, akik korábban illegálisan osztottak meg és csereberéltek zenéket különböző fájlcserélőkön keresztül.

Az RIAA (Recording Industry Association of America) a szerzőijogi perek egy újabb köréhez érkezett az illegális peer-to-peer (központi szerver nélküli) hálózatok fájl-cserélő programjainak - például a Kazaa és a LimeWire - feltételezett használói elleni küzdelmében. A szervezet megint az ún. „John Doe-eljárást” (lásd korábban: Az RIAA újabb pereket indított fájl-cserélők ellen) hívta segítségül az újabb 493 per elindításához, amelyekben a perelt személyek neve nem ismert. Egyúttal 24 pert indítottak olyan vádlottak ellen, akiknek ismert a személyazonossága, még korábban azonosították őket, de elutasították az együttműködést vagy az egyezkedést az RIAA-vel. A felhasználók külön-külön történő perbe fogásával a szervezet a világhálón zajló illegális zeneletöltögetéstől próbálja elvenni a nem törvénytisztelő Internet használók kedvét.

Az Egyesült Államok legkülönbözőbb részein indul ez a jelenlegi persorozat, hiszen Alabama, Arizona, California, Colorado, Georgia, Iowa, Illinois, Indiana, Kansas, Kentucky, New Jersey, New York, Minnesota, Missouri, Pennsylvania, Dél-Dakota és Texas is érintett.

Az RIAA elnöke, Cary Sherman elmondta, hogy tovább folytatja a szervezet az eddig elkezdett erőfeszítéseit, ezért újabb perek indítására készülnek, ám az eseteket próbálják mindkét fél számára elfogadható módon rendezni.

A jelenlegi félezer per mellett az RIAA szeptember óta nagyjából 2500 magánszemély ellen indított eljárást. Ezek közül eddig több mint négyszáz ügyet sikerült lezárni peren kívüli megállapodásokkal, a legtöbb esetben 3000 dollár körüli összegben megállapítva a kártérítést. Az RIAA munkáját némileg nehezíti, hogy egy amerikai fellebbviteli bíróság tavaly év végi döntése értelmében a szervezet csak megfelelő bírói felhatalmazás birtokában kérheti ki a számítógépük IP-címei alapján azonosított felhasználók személyes adatait az Internet szolgáltatóktól, így az adatok begyűjtésére csak második lépésben kerülhet sor egy már megindított per során.