Hírarchívum

Szinte minden kiadó képviselteti magát az idei Szigeten

Idén augusztus 4-tõl 11-ig várja látogatóit immár tizenkettedik alkalommal a Sziget Fesztivál – derült kis a Sziget Iroda sajtótájékoztatóján. A „nemzetközi kultúrkemping” - Magyarország EU-s csatlakozásával - ma már teljes joggal az európai kulturális vérkeringés szerves része és egyik meghatározó, multikulturális eseménye. Az idei Fesztivál több mint 60 helyszínen - köztük öt, különböző stílust bemutató nagyszínpadon - ezernyi programot ígér, ahogy ezt már megszokhatta a Sziget közönsége. A több száz fellépő szinte az összes hazai kiadót képviseli a Szigeten.

A Sziget Fesztivál több mint egy évtizedes története során immár véglegesen kialakította arculatát és ma már az öreg kontinens fesztiváljai között is egyedi, több szempontból kiemelkedő rendezvényként tartják számon. Ahogy a szervezők elmondták: a Sziget több mint egy fesztivál - a Sziget több fesztivál is, egyben.

Például a djuice Világzenei Nagyszínpad egy Világzenei Fesztivál, nemzetközi mércével is kimagasló programsorozattal, a világ legjobb előadóival, feltörekvő csillagaival (The Klezmatics, Misty In Roots, Afro Celt Dubs, Omara Portuondo – Buena Vista Social Club). A Sziget elektronikus zenei megasátra, az idén Globe Party névre hallgat, egy Elektronikus-zenei Fesztivál, tengerentúli és európai előadókkal, a stílusok legnagyobb neveivel (Paul Oakenfold, Josh Wink, The Grooverider). A Sziget Hammer World színpada a Metálosok Fesztiválja, a délutántól hajnalig tartó koncertáradatával, a műfaj kiemelkedő bandáival (The Gathering, Saxon, Children of Bodom, Grave Digger). A Sziget WAN2 Színpada Stíluskavalkád Fesztiválnak is felfogható, hiszen olyan a világ számos fesztiváljait és nagyvárosok koncerttermeit megjárt bandák lépnek fel, amelyek a zenei stílusok sokszínűségét képviselik (Freestylers, Roni Size, Fishbone). A Sziget roma sátrának programja egy Roma Kulturális Fesztivál, ahol indiai, holland, osztrák, francia, szerb, török, cseh, macedón, román, spanyol és Kanadából érkező fellépők mutatják be a színes roma kultúrát. De külön fesztiválként megállná a helyét a Sziget Színházi- és Táncsátra is, ahol idén - többek mellett - Angliából, Bulgáriából, Franciaországból, Tunéziából, Izraelbõl és Dél-Afrikából is érkeznek fellépők.

E programáradatban a legnagyobb érdeklődés évrõl-évre a Nagyszínpad nemzetközi fellépőinek összeállítását kíséri, hiszen a legtöbben ilyenkor már túl vannak a turnékon, ez a stúdiózás időszaka. A Nagyszínpad programfelhozatalában - bár jelenleg még nem teljes - számos nemzetközi banda fellépése már biztosnak tekinthető.

Eljön a Szigetre az angolszász, gitárcentrikus popzene egyik legismertebb németországi csapata, a Reamonn, egy igazi reggae-klasszikus, a Third World, a misztikus japán elektronikus zene reprezentánsa, az Electric Eel Shock vagy a moldovai kultzenekar, a Zdob si Zdub. Az idei év egyik legjobb debütáló lemezének tulajdonosa, a New York-i Scissor Sisters éppúgy a fellépők között lesz, mint a német punk csapat, a Die Aerzte. Tavalyi mulasztását pótolja idén a Seeed zenekar, amely ötvözi a reggae-t, a skat, a hiphopot és az elektronikus dubot, és itt lesz az Alkonyattól pirkadatig és Desperados című filmekből ismert zenekar, a Tito and Tarantula is.

A Nagyszínpadon láthatja a Sziget közönsége a Bloodhound Gang-et továbbá az elmúlt évek talán egyik legizgalmasabb kommersz popcsapatát, a Sugababes-t. A finn Rasmus minden bizonnyal a fesztivál egyik legvonzóbb neve lesz a Nagyszínpadon a skandináv pop-metál-dark szekcióból, akárcsak az amerikai Busta Rhymes a hiphop-szcéna egyik legjellegzetesebb figurájáé, de ide lehet még sorolni az északír Ash-t is.

A Nagyszínpad hazai fellépőinek sora meglepetéssel is szolgál: a Szigetre összeáll a legendás Sex Action zenekar, és ott lesz a néhány hete sikerrel visszatért hazai kultzenekar, az Európa Kiadó.