Hírarchívum

Az illegális fájlcserélés ellen kampányolnak a norvég jogvédõk

Több tucat jogvédõ szervezet, valamint több száz mûvész, zenész részvételével kalózkodás elleni kampány indult szeptember 1-jén Norvégiában. A támogatók és résztvevõk remélik, hogy az akcióval sikerül állásfoglalásra bírniuk a norvég politikusokat - írja a TorrentFreak.Több tucat jogvédõ szervezet, valamint több száz mûvész, zenész részvételével kalózkodás elleni kampány indult szeptember 1-jén Norvégiában. A támogatók és résztvevõk remélik, hogy az akcióval sikerül állásfoglalásra bírniuk a norvég politikusokat - írja a TorrentFreak.

"A legális fájlcserélés jó dolog. Az illegális fájlcserélés lopás" - hangzik az elsõ sora annak az illegális fájlcserélés elleni kampánynak, amely szeptember 1-jén vette kezdetét Norvégiában. A kampány keretében a résztvevõ 36 jogvédõ szervezet és több mint 1700 jogtulajdonos, vagyis zenész, mûvész, alkotó petíciót jelentetett meg a nagyobb norvég sajtóorgánumokban.

A "Share - Do Not Steal" címet viselõ petíció aláírói szerint a kalózok nagy száma egyáltalán nem indokolja azokat az elképzeléseket, amelyek az illegális letöltés legalizálását támogatnák. Véleményük szerint ugyanis a "digitális médiát érintõ szisztematikus és szervezett kalózkodás mára olyan mértéket ért el, amely a mûvészek, zeneszerzõk, filmkészítõk, írók, kreatív alkotók és más jogtulajdonosok létének alapjait fenyegeti". Éppen ezért nem tudnak egyetérteni azokkal a politikai tömörülésekkel, amelyek az adóbevételeken keresztül kompenzáló legalizálást támogatják, "ahelyett, hogy megpróbálnának érvényt szerezni a norvég törvényeknek".

A petíció támogatói remélik, hogy kezdeményezésük rábírja a norvég politikusokat arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljenek az illegális letöltés kérdésének, egyúttal - lehetõleg még az õszi választási idõszak elõtt - foglaljanak egyértelmûen állást a problémával és a lehetséges megoldási módszerekkel kapcsolatban.

Forrás: TorrentFreak