Hírarchívum

Késhet a Sony és a BMG fúziója

A brüsszeli Európai Bizottság több kérdést is feltett a feleknek, a válaszadásra pedig két hetet adott a tervezett fúzióval kapcsolatban. Az, hogy létre jöhet-e a tervezett összeolvadás csak a meghallgatások után - július 14-én dőlhet el.

Az Európai Bizottság versenyhelyzettel foglalkozó részlege június 7-8-ig tart meghallgatást a Sony és a BMG lemezkiadók között tervezett fúzió kapcsán. Erre azután kerül sor, hogy május 24-én mindkét cég megkapta a Bizottságtól a Kifogások Nyilatkozatát (Statement of Objections). Ez a meghallgatás egy esély lesz mind a két kiadó számára, hogy válaszoljon a nyilatkozatban szereplő kifogásokra és esetleges engedményeket tegyenek. Egyelőre a bizottság nem közölt részleteket a felmerült problémákkal kapcsolatban, annyit azonban tudni lehet, hogy Brüsszel a fúzió után kialakuló piaci részesedéssel nincs megelégedve. A Sony-BMG fúzióval olyan vállalat jönne ugyanis létre, amely megközelíti a piacvezető Universal méretét a 30 milliárd dolláros iparágban. Egyesek azonban attól tartanak, hogy egy ilyen fúzióval túlságosan is koncentrálódna a piac, és az óriásvállalatoknak túl nagy lenne a hatalma a most még fejlődőben lévő online zenepiacon.

Ez a brüsszeli meghallgatás nemcsak a Sony és a BMG képviselői számára lesz megrendezve, hanem a versenytársak, a vásárlói szervezetek képviselői, más lemezkiadók és a kiskereskedők is ott lehetnek, akik kifogásolják a fúziót. A nyilatkozat üzleti titkokat nem tartalmazó része egyébként már eljutott a másik oldal képviselőihez is.

Az Európai Bizottság vizsgálatának végső határideje július 22. Az összes fontos következtetésnek – köztük a Bizottság valamint a Sony és a BMG képviselői végső tárgyalásainak is – be kell fejeződnie e dátum előtt egy hónappal. A fúzió engedélyezése vagy megakadályozása az Európai Bizottság július 14-i ülésén várható.

Az egyesülést ellenzők szerint a Sony elektronikai piacon való komoly részesedése pedig a fuzionált társaságnak túlontúl nagy teret biztosítana az online zenei piac fejlődésének irányításában. Az egyik nagyhangú ellenző éppen az Apple Computer, amely az iTunes internetes zenei áruházát próbálja védeni a fúzió elleni lobbizással.