Hírarchívum

A Microsoft ugrásra kész az online zenei piacon

Ahogy az várható volt, a Microsoft válaszolt az Apple kihívására. A világ legnagyobb számítástechnikai vállalata úgy tűnik, nem nézhette tétlenül vetélytársa terjeszkedését egy olyan hatalmas piacon, mint a zenei. Olcsó lejátszóval és saját online zenebolttal is ki akar hamarosan rukkolni, amely gyorsan népszerű lehet majd.Az egyik amerikai napilap híradása szerint a Microsoft döntéshozói a zenei piac meghódítása mellett törtek lándzsát – ahogyan azt várni lehetett. Már korábban is szóltak hírek arról, hogy Bill Gates cége sem fog kimaradni az Apple sikere nyomán a tavalyi év legjobban fejlődő üzletágának talált online zeneáruház-üzletből illetve hozzá kapcsolódó hardware tartozékok gyártásából.

Mint azt a Microsoft-birodalomhoz tartozó MSN alelnöke, Yusuf Mehdi egy Las Vegas-i internetes konferencián kijelentette, cégük is az internetes zenebolt elindítása és a hozzá a hozzá tartozó lejátszók piacra dobása mellett döntött. Ami jelentős előnyt jelenthet majd az Apple-lel szemben, az a Windows penetráció elterjedtsége, valamint az a tény, hogy a Microsoft lejátszói az Apple iPod töredékébe kerülnek majd. A kiszivárgott információk ugyanis 50 dolláros gépekről szólnak, amelyek a töredékei az iPod 200-500 dolláros masináinak. Szakértők szerint ez az online zenei piac újabb fejlődését hozhatja magával.

Mehdi arról is beszélt, hogy ezek az olcsóbb lejátszók tudnak majd annyit, mint az Apple hasonló eszközei és esztétikai szempontból sem érnek majd kevesebbet. Arról is szó esett, hogy a Microsoft többféle lejátszó piacra dobását tervezi az idei esztendőben, várhatóan egyidőben zeneáruházának megnyitásával. Az alelnök azt is hozzátette, hogy az ő zeneboltjuk sokoldalúbb szolgáltatással szeretne a zenehallgatókhoz közel kerülni. A project indításának pontos dátumát viszont nem hozták nyilvánosságra.