Hírarchívum

BPI: Túl a félmillión az idei legális letöltések Nagy-Britanniában

Ünnepi közleményt adott ki a BPI (British Phonographic Industry) a britek hanglemezipari szövetsége, amely arról tájékoztat, hogy az év elsõ öt hónapja alatt már több mint félmillió legális online hanganyagot töltöttek le és fizettek ki a szigetországban és bíztató adatokkal is szolgált a szervezet a zenei piaccal kapcsolatban.A BPI szerdán közzétett tanulmánya szerint a világ harmadik legnagyobbjának számító brit zenei piac a hagyományos hanghordozók révén ugyan az idei esztendõ elsõ negyedévében 4,3 százalékkal esett 212 millió fontra (389 millió USD), de az albumeladások stagnálása, a DVD-szektor növekedése és a most beinduló legális letöltések piaca bíztató képet fest az elõttünk álló évre tekintve. Bár a maxi-CD-k eladásai 29,7 százalékkal, 11,35 millió fontra (20 millió USD) estek vissza, az összesített eladások 90 százalékát kitevõ teljes albumoké azonban csak minimálisan csökkent. A zenés DVD-k eladásai pedig 22,5 százalékkal nõttek ugyanezen periódus alatt 7,1 millió fontra (13 millió USD), ami ma már a zenei piac 3,9 százalékát jelenti az Egyesült Királyságban.

Éves szintre vetítve a tanulmány emelkedést vár: a teljes zenei piac 3 százalékkal többet termel, mint az elmúlt esztendõben és eléri az 1,213 milliárd fontot (2,2 milliárd USD). Ezen belül is a legnagyobb részesedéssel rendelkezõ albumok 3,5 százalékos növekedésével számolhatnak, ami 1,105 milliárd fontot (2,02 milliárd USD) jelent majd az év végi kasszában.

A BPI elnöke, Peter Jemieson úgy véli, az idei év mindenképpen áttörést hoz az internetes zeneértékesítés tekintetében, hiszen tavaly ilyenkor a felhasználóknak még lehetõségük sem volt arra, hogy legálisan töltsék le a világhálóról kedvenc zenéiket.

Összehasonlítani éppen ezért az adatokat szinte lehetetlen, ugyanis a tavalyi esztendõ ugyanezen idõszakában „a virtuális nullával” volt egyenlõ a legális letöltések száma. Érdekesség az is, hogy a félmilliós letöltést a Nagy-Britanniában is nagy népszerûségnek örvendõ Napster ottani beindulása elõtt sikerült elérni, amely nyilván még növelheti e szektor népszerûségét.

Bár a számadatokat nem adták meg a BPI és a BARD (British Assn. Of Record Dealers) munkatársai, azt igen, hogy a nagyjából féléves alatt a legnépszerûbb felvétel a letöltések alapján a Coldplay 2000 Miles címû dala lett, amit az amerikai OutKast felvétele, a Hey Ya követ. Minden a letöltésekkel és az adatokkal kapcsolatos tény még ezen a nyáron napvilágot lát, amikor az OCC (Official UK Chart Co.) elindítja a hivatalos Brit Letöltési Slágerlistát (UK Download Chart). „A slágerlista elõkészítése már az utolsó teszt stádiumnál tart” – jelentette ki a BPI szóvivõje.