Hírarchívum

Új fejezet a hazai on- és off-line kalózkodás elleni küzdelemben 2.

Itt olvasható közleményünk második része az off-line ügyekrõl, azaz a "fizikai fogásokról".Itt olvasható közleményünk második része az off-line ügyekrõl, azaz a "fizikai fogásokról".

Mind az on-line ügyekkel, vagyis az internethez közõdõ kalóztevékenységgel, mind az off-line esetekkel, tehát a fizikailag megfogható illegális termékekkel kapcsolatos akciók során egyre inkább tapasztalható a hatóságok gyors, hatékony szakszerû fellépése a szellemi termékekkel szembeni jogsértõk ellen.

Míg sajtóközleményünk elsõ részében a legfrissebb on-line ügyekrõl számoltunk be, most, a második részben az elmúlt hónapok legnagyobb "off-line fogásait" ismertetjük.

Utóbbiak közül az egyik legjelentõsebb volt, amikor a BRFK. VIII. Kerületi Rendõr-kapitányság Bûnüldözési Alosztálya szeptember 27-én a kalózkodás egyik melegágyaként elhíresült Verseny utcai piacon a piac árusait másolt CD-kkel, DVD-kkel ellátó "üzem" tulajdonosát kapcsolta le.

Az elõzetes információk alapján a nyomozók megfigyelték, hogy a célszemély "alkalmazottja" melyik gépjármûbõl hozza a másolatokat. A nyomozók egy része felfedte magát, a másolatokat lefoglalták, az alkalmazottat elõállították. A célszemély közben a piacról eltávozott, a nyomozók követték és így jutottak el a lakásig, ahol a másolatokat készítette. A lakásban lévõ célszemély a nyomozókat nem engedte be, az ajtót rá kellett törni.

Lefoglalásra került:
12.000 db zenét, filmalkotást tartalmazó optikai lemez
700 db számítógépprogramokat tartalmazó optikai lemez
32 db belsõ DVD-író
8 db külsõ, asztali DVD-író
2 db nyomtató

Néhány héttel késõbb a Vám- és Pénzügyõrség Közép-Magyarországi Regionális Parancsnokság Szellemi Tulajdonvédelmi Osztályának munkatársai a VIII. kerületi rendõrökkel összehangolt akcióban egy zuglói GSM boltban és egy lakásban tartottak házkutatást. A GSM boltban biankó érettségi bizonyítványokat és fegyvereket, a lakásban a másoláshoz használt számítástechnikai eszközöket (számítógépeket, nyomtatókat) és eladásra szánt lemezeket foglaltak le a nyomozók. A boltban és a lakásban közel 8000 jogsértõ módon többszörözött, a bolhapiacokon való értékesítésre szánt optikai lemezt, sõt, fegyvereket (!) is találtak.

A mostani esetek követik a hatóságok egyre inkább tapasztalható gyors, hatékony fellépésû akcióit a szellemi termékekkel szembeni jogsértõk ellen.

Az elkövetõk hosszú idõn keresztül milliós nagyságrendû károkat okoztak az államnak és a jogosultaknak egyaránt, s utóbbiak között nem csak a lemezkiadókat és filmgyárakat károsították meg, de sok-sok szerzõt, elõadómûvészt is, akiknek alkotásait jogosulatlanul használták. A jogsértõk több esetben is jelentõs hasznot realizáltak, amelybõl az alkotók természetesen nem részesülhetnek.

A teljes alkotói közösség, a területén érintett iparágak egységesen üdvözlik a szellemi, mûvészeti termékek alkotóinak jogait komolyan vevõ, a kultúra nemzetgazdasági hozzájárulásának fontosságát szem elõtt tartó hatósági fellépést.

További információk
jeszenszkyzsolt@mahasz.hu