Hírarchívum

A dán bíróság illegálisnak minõsítette és blokkoltatja a "Pirate Bay" weboldalt

A zeneipar világszerte üdvözli a mérföldkõ-jellegû dániai döntést a világ legismertebb illegális zene-, könyv és filmterjesztõjével szemben. A döntés megerõsíti a svéd Pirate Bay oldal illegális voltát, és egy dán internetszolgáltató számára elõírja az oldalhoz valóhozzáférés letiltását.A zeneipar világszerte üdvözli a mérföldkõ-jellegû dániai döntést a világ legismertebb illegális zene-, könyv és filmterjesztõjével szemben. A döntés megerõsíti a svéd Pirate Bay oldal illegális voltát, és egy dán internetszolgáltató számára elõírja az oldalhoz valóhozzáférés letiltását.

A dán fellebbviteli bíróság helybenhagyta az év elejei döntést, miszerint kötelezõ blokkolni a Pirate Bay oldalhoz való hozzáférést. A bíróság megállapította a tömeges jogsértés tényét a Pirate Bay oldalán, valamint az érintett szolgáltató, a Sonofon felelõsségét a jogsértésben azáltal, hogy hozzáférést enged az oldalhoz. A döntés újabb lépés a kreatív iparágak azon erõfeszítéseinek sorában, melyek az internetszolgáltatók együttmûködését hivatottak elõmozdítani a világhálón történõ tömeges mértékû jogsértésekkel szemben.

A Pirate Bay olyan üzleti vállalkozás, amely jelentõs bevételekre tesz szert jogvédett mûvekrõl készített, engedély nélküli másolatok terjesztésével. Az oldalt létrehozó és mûködtetõ négy egyén ellen büntetõeljárás indult Svédországban; meghallgatásuk februárban várható Stockholmban.

A világszerte több mint 1400 lemezkiadót képviselõ nemzetközi zeneipari szervezet, az IFPI elnök-ügyvezetõje, John Kennedy a következõket nyilatkozta:

"Ez egy nagyon fontos, precedens értékû döntés más országok számára is, és hangsúlyozza az internetszolgáltatók szerepét az on-line jogvédelemben. A határozat szintén egyértelmû megerõsítése a Pirate Bay oldal illegális természetének, mindössze néhány héttel az oldal üzemeltetõivel szembeni svédországi büntetõeljárás megkezdése elõtt. Mindenki számára, aki a zenélésbõl próbál megélni, ez reményt ad arra nézve, hogy megkezdõdött a végjáték egy olyan vállalkozással szemben, amely világszerte alkotómûvészek ezreit károsítja meg, és amely vállalkozást egyértelmûen nem a zene, hanem kizárólag a pénzszerzés motivál."

A független lemezkiadókat tömörítõ szervezet, a WIN szintén üdvözölte a döntést. Alison Wenham elnök kijelentette: "Nagyon jó hír, hogy a bíróságok egyértelmûvé teszik az internetszolgáltatóknak kulcsszerepét az olyan oldalak megfékezésében, mint például a Pirate Bay, akik alkotó emberek munkáinak egyszerû lopásából csinálnak üzletet."

Forrás: IFPI