Hírarchívum

Új fejezet a hazai on- és off-line kalózkodás elleni küzdelemben 1.

Szigorodó hatósági fellépés, összehangolt akciók, szakszerû lebonyolítás - a december elejei eseményekrõl szóló közleményünk elsõ része az on-line ügyekrõl.Szigorodó hatósági fellépés, összehangolt akciók, szakszerû lebonyolítás - a december elejei eseményekrõl szóló közleményünk elsõ része az on-line ügyekrõl.

Az elmúlt hetek-hónapok során korábban még nem tapasztalt határozottsággal és szakértelemmel csaptak le különbözõ hatóságok az ország több pontján is a jogvédett tartalmakkal, szerzõi és szerzõi joghoz kapcsolódó jogokkal, szellemi tulajdonnal szembeni jogsértések elkövetõire.

A jogvédõ szervezetek és a hatóságok hatékony együtt-mûködésének köszönhetõen egyre pontosabb információk alapján egyre szakszerûbben és elõkészítettebben tudnak eljárni a bûnüldözõ szervek.

Az alábbiakban a december elejei események olvashatók röviden összegezve, hamarosan érkezõ újabb sajtóközleményünkben pedig két, korábban már némi nyilvánosságot kapott, elsõdlegesen off-line jellegû, de on-line vonatkozással is bíró esetrõl írunk.

November 28. péntek délután
A gyõri Széchényi István Egyetem belsõ kollégiumbából vittek el több számítógépet és egy szervert a rendõrök. A rendõrség az Audiovizuális Mûvek Szerzõi Jogait Védõ Közcélú Alapítvány (ASVA) feljelentésére vonult ki. Kálmán András, az ASVA igazgatója elmondta: "Már többször figyelmeztettük a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézetet (NIIFI), hogy a gyõri egyetemen (ahogy máshol is) visszaélnek a hálózat adottságaival." Az ügyben a rendõrség - szakértõ bevonásával - szerzõi jogok megsértésének gyanúja miatt folytat vizsgálatot.

December 1. hétfõ
Újabb rendõrségi akcióra kerül sor, ezúttal, a BIX (Budapest Internet Exchange) Victor Hugo utcai épületében. A BIX forgalma aznap jelentõsen visszaesett, miközben a rendõrség hosszú idõn keresztül hallgatott ki egy személyt. A nyomozók szakértõi vizsgálat segítségével beazonosították a szervereket, amelyeket a 2008. december 1-jén megtartott házkutatás során lefoglaltak. Jelenleg szakértõ vizsgálja a hat szervert, melyek közül kettõ a gépek közötti kommunikációt lebonyolító, ún. proxy szerver, a másik négy szerver pedig a jelek szerint akár 50-nél is több terabájtnyi adatot is tartalmazhat. A ProArt - Szövetség a Szerzõi Jogokért Egyesület feljelentése alapján az ügyben a BRFK gazdaságvédelmi osztálya nyomoz.

December 2. kedd
Ismét razzia a keddi helyszínen (BIX); az interneten is megjelent információk szerint ezúttal már a CFM (ColdFusion Magyarország) nevû, többek között webhosztinggal és SMS-szolgáltatásokkal is foglalkozó cégnél. Újabb szerver került lefoglalásra, melyek jogvédett tartalmaihoz emelt díjas SMS-ért lehetett hozzáférni.

December 3. szerda
Ismét a BIX Victor Hugo utcai épületében, de ezúttal a VPOP (Vám- és Pénzügyõrség) foglalt le egy szervert az 1B Telekom nevû, szintén webhosztinggal, domain regisztrációval, stb. foglalkozó cégnél, ahonnan 2008. október 9-én már lefoglalásra került két SMSweb szerver.

A mostani esetek követik a hatóságok egyre inkább tapasztalható gyors, hatékony fellépésû akcióit a szellemi termékekkel szembeni jogsértõk ellen.

Az elkövetõk hosszú idõn keresztül milliós nagyságrendû károkat okoztak az államnak és a jogosultaknak egyaránt, s utóbbiak között nem csak a lemezkiadókat és filmgyárakat károsították meg, de sok-sok szerzõt, elõadómûvészt is, akiknek alkotásait jogosulatlanul használták. A jogsértõk több esetben is jelentõs hasznot realizáltak, amelybõl az alkotók természetesen nem részesülhetnek.

A teljes alkotói közösség, a területén érintett iparágak egységesen üdvözlik a szellemi, mûvészeti termékek alkotóinak jogait komolyan vevõ, a kultúra nemzetgazdasági hozzájárulásának fontosságát szem elõtt tartó hatósági fellépést.

További információk
jeszenszkyzsolt@mahasz.hu