Hírarchívum

Az RIAA elindította a szerzõi jogi perek elsõ hullámát

Az RIAA, az Amerikai Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (Recording Industry Association of America) korábbi ígéretéhez híven szeptember 8-án hétfõn pert indított szerzõi jogok megsértése ügyében 261 fájl-cserélõ magánszemély ellen, akik példátlanul nagy mennyiségben cserélgettek zenéket az Interneten, és a korábbi figyelmeztetések ellenére is folytatták jogsértõ tevékenységüket. Még júniusban az RIAA elindított egy kampányt, amelyben a Kazaa, a Grokster és más Peer-2-Peer (központi szerver nélküli) hálózatok látogatói figyelmeztetõ üzeneteket kaptak, hogy ne rakjanak fel és ne töltsenek le illegálisan szerzõi jogilag védett hangfelvételeket, mert ezzel törvényt sértenek, és emiatt perek elé nézhetnek szeptember hónaptól.

Az Interneten és azon kívül is folyó kampány megtette hatását, hiszen jelentõsen csökkent a "lopások" száma. Annak ellenére, hogy a közvélemény is egyre inkább elítéli ezt a fajta jogsértést, még mindig sokan választják a zeneletöltésnek ezt a módját, a létezõ több tucat új, magas minõségû, alacsony költségû legális online zeneszolgáltatás helyett.

"Határozott üzenetet szeretnénk küldeni arról, hogy senki sem bízhat névtelenségben, aki részt vesz a fájlcserélésben. Az elkövetõk azonosíthatóak és a jogvédett zenék terjesztésének következményeivel számolniuk kell az elkövetõknek" - közölte a RIAA igazgatója, Mitch Bainwol a megindított perek elsõ hullámáról.

A RIAA korábban megegyezett azzal a négy fõiskolai hallgatóval, akiket még áprilisban pereltek be hasonló okokból. A fiatalok 12-17 000 dollár közötti kártérítéseket fizetnek. A szövetség a legutóbb perbe fogott felhasználók közül is többel megegyezett már, elmondásuk szerint 3000 dollár körüli összegekben, de figyelmeztettek, hogy a késõbbi egyezségekben már nagyobb kártérítési igényekre lehet számítani.