Hírarchívum

Az OD2 nagy tervei Európában

Az egyik legnagyobb európai digitális zenei bázis, az OD2 vezetõi az amerikai Apple iTunes megjelenése és terjeszkedése elõtt vázolták nagyszabású terveiket, amelyek között a mai naptól a kontinens több országában elérhetõ szolgáltatást és digitális zenegépet ígértek.Az OD2 saját adatai szerint Európa legnagyobb zeneszámletöltõ szolgáltatása. A céget 1999-ben az informatikai és a zenemû ágazatok neves képviselõi alapították. A cégindító tagok közé tartozik például a Genesis egykori énekese, a nemrégen Budapesten koncertezõ Peter Gabriel is. Az OD2 az Apple iTunes júniusi európai megjelenése elõtt szeretné biztosítani helyét a kontinens piacain, ezért nagyfokú terjeszkedésbe és fejlesztésbe kezdett.

A londoni székhelyû cég legújabb szolgáltatása az online zenegép, amely dalokat mindössze 1 penny-ért játszik le, ami másfél eurocentnek vagy 3,8 forintnak felel meg. Alap pedig a médiakonszern óriási digitális könyvtára, nagyjából 350 ezer címmel. A másik újdonság a SonicSelector program, amely remekül illeszkedik az Európában legelterjedtebb Microsoft Windows-on futtatható MediaPlayer-hez. Így a legkülönbözõbb dalokat lehet meghallgatni a zenegépen, amely „zenei ajánlógépet” is tartalmaz és amennyiben tetszik bármely hangfelvétel, rögtön CD-re is lehet írni vagy 70 különbözõ hordozható zenei lejátszó bármelyikére áttölteni. Persze mindezt magasabb áron: 0,75 angol fontért, ami egy eurónak felel meg.

Június 15-tõl kezdve pedig egyidejûleg Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban és Olaszországban lehet letölteni a SonicSelector-t ingyenesen úgy, hogy azon keresztül már vásárolni is lehetséges az OD2 hatalmas katalógusából. Az internetes zenemûbolt partnerei az MSN, az MTV, a Tiscali és a Packard Bell. A zeneszámok meghallgatására vagy letöltésére a rendszer 35 együttmûködõ portálján, közöttük a Media Markt, az MTV, a Karstadt és az MSN weboldalain nyílik lehetõség. Közben az OD2 akciója is megkezdõdött: ha valaki a következõ két hét alatt 10 angol font (14 Euro) értékben vásárol hangfelvételt, ugyanekkora értékben tölthet le még az adatbázisból.