Hírarchívum

Elindult Európában az Apple iTunes online zenebolt

Az amerikai Apple cég az előzetes várakozásoknak megfelelően ma (június 15.) bejelentette, hogy az Egyesült Államokban a tavalyi év üzleti sikertörténetévé választott online zeneboltja, az iTunes Music Store európai változatát elindítja a kontinens néhány országában. A távlati tervek szerint még az idén a magyarországi indulás is várható.Az eddig legsikeresebb zenei áruház, az amerikai Apple iTunes elindította június 15-el európai szolgáltatásait, amit egyelőre Anglia, Franciaország és Németország lakosai érhetnek el, de a továbbiakban a zeneáruház terjeszkedni kíván a kontinensen. Az iTunes Music Store-ban több mint 700 ezer dal vásárolható meg az öt vezető major hanglemez kiadó kínálatából, valamint több független kisebb kiadó katalógusából.

A jelenlegi szabályok szerint a letöltött zenéket akár öt számítógépen is meg lehet hallgatni, számtalan példányban ki lehet írni zenei CD-re, és le lehet tölteni az Apple hordozható audio lejátszójára. A dalok ellenértékét bankkártya segítségével egyenlíthetik ki a fenti országok lakói. Az Apple szolgáltatását saját iTunes szoftverén keresztül lehet a legegyszerűbben igénybe venni, melynek a napokban jelent meg az új, 4.6-os változata.

Az Apple zeneboltjából jelenleg 99 eurocentes és 0,79 angol fontos áron érhetőek el az egyes dalok, melyeket az amerikai cég erre kifejlesztett iPod hordozható audiolejátszójára is le lehet tölteni. Ezek ára a tavalyi megjelenés óta folyamatosan csökken, a legújabb – több hagyományos CD adatmennyiségét tárolni képes – kis gépezet ára már a barátságos 200 amerikai dollár (160 Euro / 45 ezer Forint) alatt van.

Az Apple azt is bejelentette, hogy folytatja térhódítását az öreg kontinensen, és a vállalat októberre tervezi zeneboltja Európai Uniós kiterjesztését, így vélhetően az ősszel hazánkban is elérhető lesz az Apple iTunes Music Store teljes online kínálata.