Hírarchívum

RIAA állásfoglalás az internetes rádióállomások felé

Az RIAA, az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége az Egyesült Államokban egyre szaporodó internetes rádióállomások vezetőinek figyelmét arra hívta fel, hogy jó minőségű adásaikból az emberek előszeretettel mentik le a hangfelvételeket, és ettől a ponttól törvénysértést követhetnek el. A szövetség megoldást is ajánlott.Az Egyesült Államokban hétről-hétre nő az internetes rádióállomások száma, melyek az utóbbi időben a technika és az adatátvitel óriási fejlődése következtében kitűnő hangminőségben adják a hangfelvételeket, így a hanglemezkiadók és az őket tömörítő szövetség félelme érthető. Mindez ugyanis az RIAA szerint elősegíti a jogvédett dalok illegális lemásolásának folyamatát. A digitális rádió már ma is az FM adókon CD minőséget, míg az AM adók számára FM minőséget biztosít, és képes több jel egyidejű továbbítására is.

Az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége megoldást is javasol: alkalmazzanak ezek a rádióadók másolásvédelmet, akkor a zenerajongók nem tudják lementeni merevlemezükre a dalokat. A fő probléma, hogy a mentett hangfelvételeket később hajlamosak tovább csere-berélni az Interneten, tovább nehezítve a szerzői jogok védelmét. Éppen emiatt az RIAA szeretné, ha az Egyesült Államok Szövetségi Hírközlési Bizottsága (FCC) szabályozná az online rádiókat, hogy azok ne válhassanak egy hatalmas file-megosztó hálózattá. Mitch Bainwol, az RIAA vezérigazgatója is arra figyelmeztetett, hogy „egy kis azonnali elővigyázatosság sok későbbi problémának veheti elejét ˝.

Míg a RIAA és az országos műsorsugárzási szövetség szeretné minél előbb bevezetni a védelmi technológiát, a rádióadók részéről még nem nyilatkoztak a jövőbeni lépésekről. Az FCC adatai szerint jelenleg mindössze 300 digitális adó működik, vagy kezdi meg nem sokára a sugárzást. De az egyre jobb minőség miatt könnyen elképzelhető, hogy egy idő után ugrásszerűen nő irántuk az érdeklődés, és ekkor majd fontos pont lesz a másolás kérdése, ezért szeretné a RIAA még idejében szabályozni a technológiát. A szervezet szerint a digitális rádiózásban hamarosan általánossá válhat, hogy a lejátszott dalokat automatikusan rögzítik az adást vevő számítógépek, így téve lehetővé az internetezők számára a jogdíj megfizetése nélküli saját zenei adatbázist.

Létezik már például a Pure Digital nevű cég The Bug nevű lejátszója, amelynek használója, ha akarja, vissza is tudja „pörgetni” a halott adásrészletet, hangfelvételt, és azt rögzíteni is képes. Ez ugyan potenciális veszélyt rejt, de az RIAA sem akar mindezzel szembeszállni: a szervezet által javasolt korlátozások szerint továbbra is rögzíteni lehetne a digitális műsorszórás tartalmát későbbi lejátszásra, de az így felvett anyagot nem lehetne szétszabdalni különálló dalokra. A szövetség azt is szeretné elérni, hogy a hallgatók ne állíthassák be úgy szoftvereiket, hogy azok bizonyos dalokat rögzítsenek, vagy hogy a felvételeket Interneten terjeszteni lehessen.