Hírarchívum

USA: Kína erőteljesebben lépjen fel a hamisítás ellen

Az Egyesült Államok arra szólította fel Kínát, hogy lépjen fel hatékonyabban a termékhamisítások ellen, a szellemi tulajdon védelme érdekében, részben ily módon is mérsékelni lehetne az amerikai-kínai kereskedelemben Kína javára mutatkozó többletet. Kínai adatok szerint 19-24 milliárd dollárt is elérhet a hamisított termékek piaci értéke, amelynek egy jelentős hányada hangfelvétel vagy más a zenei iparhoz köthető termék. Don Evans amerikai kereskedelmi miniszter októberi látogatása után ismét négynapos látogatáson tartózkodik Kínában. Az amerikai választások előtt éles politikai vitatémává vált a kínai kapcsolat, mivel az amerikai cégeket és a munkavállalókat is sújtja a kínai termékhamisítás elterjedt gyakorlata, amely most már különösen nagy méreteket öltve veszélyeztet bizonyos üzleti szektorokat. A hagyományosan erős amerikai ipari lobbi számára immáron az egyik legfontosabb kérdéssé lépett elő ez a téma.

A kínai államtanács saját adatai szerint 19-24 milliárd dollárt is elérhet a hamisított termékek piaci értéke. Elsősorban az amerikai filmeket, zenéket, szoftvereket, gyógyszereket, információs technológiai termékeket érintik a termékhamisítások. Az Egyesült Államok abban is reménykedik, hogy ha a kínai hatóságok több energiát és pénzt fordítanak országszerte a visszaélések visszaszorítására, azzal mérsékelni lehetne a tavaly 124 milliárd dolláros, és az idén várhatóan még ezt is felülmúló kínai kereskedelmi többletet a kétoldalú forgalomban valamint hatással tudnak lenni az ázsiai ország vezetőire, hogy kemény kézzel bánjanak a temékhamisítók ellen.

Gyakorlatilag alig létezik a távol-keleti szuperhatalomnál szerzői jogi védelem, így nemcsak a szoftvereket vagy a filmeket, de legfrissebb CD-ket is már a megjelenés után lehet fillérekért megvásárolni az utcákon, amelyek illegális úton kerülnek a vásárlókhoz, gyakran nem is az eredeti minőséget képviselve. Az amerikai zenei ipar lényegében ez ellen vár előrehaladást a kereskedelmi minisztertől és kínai tárgyaló kollegáitól.

(az MTI írása alapján)