Hírarchívum

A Pocket CD lehet a single CD megmentője

A világ legnagyobb lemezkiadói közül néhány már tesztel egy új zenei formátumot Európában, amit Pocket CD-nek, vagyis Zseb CD-nek neveztek el, és amely új lendületet adhat a haldokló single CD-knek. A hagyományos zenei CD méretének nagyjából a fele ez a formátum, amely tartalmaz zenei felvételeket is és ugyanannak az előadónak a mobiltelefonokra letölthető csengőhangjait is.A Pocket CD-nek elnevezett formátumot még a 80-as évek közepén fejlesztették ki, ám ezeket a lemezeket akkor csak néhány lejátszón lehetett meghallgatni, kiegészítő gyűrű használatával. Most, ez a fajta technológia Németországban debütált újra még a tavalyi esztendőben, amit az ottani Universal Music tesztelt, majd több más kiadó, így a Sony Music, az EMI és a BMG alkalmazta, mindannyian egy limitált példányszámban próbálták tesztelni a vásárlókat. Most azonban Nagy-Britanniában az ottani Universal Music július hónaptól hivatalosan is a boltok polcaira küldi a Pocket CD-t, igaz egyelőre nem túl nagy példányszámban, de tizenhat művész hangfelvétele is elérhető lesz ebben a formátumban, többek között 50 Cent és a Rasmus anyaga is. Az árat még nem határozták meg, jelezte a kiadó szóvivője.

A Pocket CD sikeréhez nagyban hozzájárulhat az, hogy szerepel rajta mobil csengőhang is, ami ennek a piacnak a sikere nyomán segíthet a pangó single CD keresletet is fellendíteni. A CD-t le lehet játszani számítógépen, így azon keresztül át lehet tölteni a csengőhangokat a mobiltelefonokra. Ezáltal a Pocket CD feladata lenne visszacsábítani a letöltögetésről azokat a technika és a számítástechnika iránt rajongó tinédzsereket valamint a huszonéveseket, akik az utóbbi években az Internetről szerezték meg a legfrissebb felvételeket illetve a csengőhangok bűvölete elérte őket. A mobiltelefonos csengőhangok rendkívül népszerűek, előrejelzések szerint idén világszerte összesen mintegy 3,5 milliárd dolláros forgalmat fognak lebonyolítani. Ezzel szemben a single CD-k eladásai Nagy-Britanniában tavaly 30%-kal estek vissza az előző évihez képest. Egy iparági felmérés szerint a single CD a legnagyobb vesztese az intenetes zenei forradalomnak.

„Hiszünk abban, hogy még mindig van kereslet a single formátum után, és mindez összecsomagolva az adott előadó csengőhangjával a Pocket CD-t vonzó és gyűjthető árúvá teszi. Ez tehát azt is jelenti, hogy egyelőre a kezdetek kezdeténél tartunk, most kíváncsian várjuk azt, hogyan reagál minderre a piac – magyarázta a Universal Music szóvivője.

Ugyanekkor a BMG németországi szóvivője elmondta, az elmúlt havi kísérleteik azt bizonyították, hogy amíg a vásárlók érdeklődnek a Pocket CD iránt, a kiskereskedelem nem reagált jól a különleges formájú hanghordozóra, ezért leállították a programot. Szakértők is némileg szkeptikusak a sikert illetően, szerintük ugyanis a single CD-k esetében az internetes letöltés az albumoknál is nagyobb mértékben szorítja le a CD lemezes technológiát. Ráadásul van már olyan online zenei szolgáltatás, amely az adott zene mellett annak csengőhang változatát is kínálja ügyfeleinek.

(a BillboardBulletin alapján)