Hírarchívum

Az esküdtszék bûnösnek találta a zenekalózt

A Virginia állambeli Alexandriában május 22-én lezajlott tárgyaláson az esküdtszék bûnösnek talált egy brooklyni férfit szerzõi jogok szervezett megsértésében.A Virginia állambeli Alexandriában május 22-én lezajlott tárgyaláson az esküdtszék bûnösnek talált egy brooklyni férfit szerzõi jogok szervezett megsértésében. A szövetségi ügyész szerint Barry Gitarts "az Apocalypse Production Crew (APC) nevû internetes zenekalóz csoport meghatározó tagja volt legalább 2003 júniusa és 2004 április között".

A tárgyaláson bemutatott bizonyítékok és elhangzott tanúvallomások során kiderült, hogy Gitarts - a "Dextro" álnév alatt - finanszírozott és üzemeltetett egy texasi szervert, amelyet az APC csoport tagjai használtak több százezer illegális hangfelvétel, film, szoftver és videojáték le- és feltöltésére.

A tanúvallomások alapján kiderült, hogy az APC "elsõ szolgáltatóként", azaz ún. "release group"-ként tevékenykedett az interneten. Az ilyen csoportok az interneten terjesztett és onnan letöltött kalóz felvételek döntõ többségének elsõdleges forrásai.

Ez volt az elsõ alkalom, hogy elsõdlegesen zenével kapcsolatos on-line szerzõi jogsértést az eljáró szövetségi ügyészség már a bírósági szakaszba juttatott, írja az RIAA (az amerikai hanglemezkiadók közös szervezete) közleménye.

Gitartsra akár öt év börtönbüntetés is várhat, emellett 250 ezer dolláros bírság, és feltételes szabadlábra helyezése után is három évnyi megfigyelés, amellett, hogy teljes kártérítést kell fizetnie.

"Az elövetett bûncselekmények - amellett, hogy károsítják a zeneipart - súlyosak, és ilyenek a következmények is" - nyilatkozata Brad Buckles, az RIAA kalózkodás elleni részlegének alelnöke. "Gratulálunk és köszönetet mondunk az Egyesült Államok Legfõbb Ügyészségének a munkájáért, mind ebben az ügyben, mind általában az olyan internetes kalózhálózatok felszámolásáért tett erõfeszítéseiért, amely hálózatok felelõsek a hetekkel, néha hónapokkal a megjelenés elõtt az Internetre kerülõ hangfelvételek illegális forgalmazásáért."

Az APC és a hozzá hasonló csoportok, amelyek megjelenés elõtti zenék kiszivárogtatására specializálódtak, a kalózpiramis tetejét képezik, és az országos igazságszolgáltatás most komoly csapást mért az ilyen típusú szervezetekre.

forrás: Billboard.biz