Hírarchívum

Az RIAA bevezeti a letöltött zenéknél is az arany és platina minősítést

Az RIAA, az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége az arany és platina jelölés kibővítéséről döntött, miután a hagyományos lemezpiac mellett a digitális letöltés egyre népszerűbbé vált az elmúlt egy esztendőben az Egyesült Államokban.Az RIAA, az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége az arany és platina jelölés kibővítéséről döntött, miután a hagyományos lemezpiac mellett a digitális letöltés egyre népszerűbbé vált az elmúlt egy esztendőben az Egyesült Államokban. 2003 áprilisában indult az Apple iTunes szolgáltatása és lényegében ettől a dátumtól számolja a hanglemezipar a legális zeneboltok forradalmát. Az eltelt egy év alatt nagyjából 100 millió hangfelvétel kelt el hivatalos keretek között az Interneten keresztül az Egyesült Államokban, így lassan jelentősége a CD eladások mögé került. Ma már a legjelentősebb amerikai zenei fórumok ugyanúgy közlik a letöltések hivatalos listáit, mint a lemezeladási listákat vagy a slágerlistákat. A Napster, az iTunes vagy a Sony Connect neve pedig ma már jobban ismert az amerikai tinédzserek körében egy felmérés szerint, mint a lemezkiadók labeljeié.

Újabb fejezet a letöltések történetében, hogy az RIAA úgy döntött, augusztustól arany és platina minősítést ad letöltött daloknak és lemezeknek, ha azok meghaladják a 100 illetve a 200 ezres eladási határt. Csak olyan single kaphatja meg ezeket, amelynek kiadója hivatalos szerződésben áll az RIAA által elismert zeneboltokkal. Fontos az is, hogy a digitális letöltések száma más elszámolás alá esik, mint a CD-é, vagyis külön számolják az online zeneboltból letöltött single vásárlásokat és a hagyományos CD eladásokat.

„Ez egy újabb örömteli mérföldkő a digitális zene fejlődésének történetében. Ez az egész zeneipar elkötelezettségét tükrözi a legális letöltések iránt és a zene szerelmesei felé is, akik jó minőségű hangfelvételekre vágynak. – magyarázta a minősítések bevezetését Mitch Bainwol az RIAA igazgatója.