Hírarchívum

Egyre gyorsabb, hatékonyabb rendõrségi eljárások

Egyes sajtóorgánumokban már napvilágot látott a hír, miszerint újabb warez-szerverek lefoglalására került sor a Budapesti Rendõr-fõkapitányság Gazdaságvédelmi Fõosztályának munkatársai által, a ProArt - Szövetség a Szerzõi Jogokért feljelentése alapján.Egyes sajtóorgánumokban már napvilágot látott a hír, miszerint újabb warez-szerverek lefoglalására került sor a Budapesti Rendõr-fõkapitányság Gazdaságvédelmi Fõosztályának munkatársai által, a ProArt - Szövetség a Szerzõi Jogokért feljelentése alapján.

Bár az akció a novemberben lezajlott nagyszabású lefoglalásoknál kisebb volumenû, örvendetes, hogy a Rendõrség minden korábbinál gyorsabban, a feljelentést követõen mindössze öt nap alatt megindította és lefolytatta az eljárást, s a nyomozati szakasz során minden eddiginél szakszerûbb, hatékonyabb eljárás keretében sikerült megtalálni az illegális tartalmakat tároló szervereket.

Az akció lebonyolítása illeszkedik a nemzetközi tendenciákat is követõ azon hazai gyakorlatba, amely egyre komolyabb jelentõséget tulajdonít, s egyre szigorúbb fellépést tanúsít a szerzõi jogi jogsértésekkel szemben. Bár a közvélemény - és sajnos sok esetben a sajtó is - bocsánatos bûnnek tartja, sõt, gyakran elbagatelizálja a lopásnak ezt a formáját, a hatóságok egyre kevésbé elnézõek.

A jovédett tartalmak illegális internetes terjesztése az alkotóknak közvetlenül, a nemzetgazdaságnak pedig az elmaradt adók és járulékok formájában okoz sok-sok milliós nagyságrendû károkat. Nemzetközi felmérések szerint a világ országaiban a teljes internetes adatforgalom közel 80 százalékát jogvédett tartalmak (zenék, filmek, stb.) illegális terjesztése teszi ki.

A magyar hatóságok szigorúbb fellépése egyben üzenet is az internetes kalózoknak: az internetes anonimitás ma már csak legenda, az ismeretlenség homályába burkolózó jogsértések ideje elmúlt, s az ilyen elkövetõk is egyre szigorúbb hatósági fellépésre és büntetésre számíthatnak.

A Rendõrség hivatalos közleménye ITT olvasható.

További információkért forduljon bizalommal a ProArt-hoz:
06 1 488 7006 | info@proart.hu