Hírarchívum

Új kiadó a láthatáron: Sony-BMG

Ahogyan azt várni lehetett a kiszivárogtatott brüsszeli információk alapján, az Európai Bizottság zöld utat adott a Bertelsmann Music Group (BMG) és a Sony Music egyesüléséhez, így a világ második legnagyobb lemezkiadó cége jöhet létre.Mint ismert, a Sony Corp. leányvállalata, a Sony Music és a Bertelsmann AG-hez tartozó BMG még decemberben jelezte, hogy frigyre kíván lépni egymással. Az új vállalat a Sony-BMG nevet kapja majd, New Yorkban lesz a székhelye és mindkét konszern 50-50 százalékos részesedéssel fog bírni benne.

A Sony Music a világ öt legnagyobb lemezkiadójának rangsorában a második, míg a BMG az ötödik helyen áll. Az összevonás eredményeként a létrejövő Sony-BMG-nek így 9000 alkalmazottja és évi 4,5-5 milliárd dollár üzleti forgalma lesz a számítások szerint, tehát az Universal Music mögött a második legnagyobb lesz a világon, az együttesen 25,1 százalékos piaci részesedését figyelembe véve pedig vezető szerepet kap a piacon, amely így nem sokkal előzi meg az eddigi éllovast, a 23 százalékkal rendelkező amerikai-kanadai Universal-t. Olyan sztárok vannak jelenleg a két cégnél szerződésben, mint Prince, az Outkast, az Evanescence, Usher, Avril Lavigne, Dido, a Velvet Revolver, az Aerosmith, a Maroon 5, Britney Spears, Anastacia, Jessica Simpson vagy éppen George Michael.

Az EU szabályozásért felelős vezetősége úgy nyilatkozott, hogy fokozottan oda kíván figyelni az egyre koncentráltabbá váló piac további konszolidációjára, és alaposan megvizsgál minden további egyesülésre való kérelmet. A fúziót a független lemezkiadók ellenezték, de Mario Monti, az Európai Versenyhivatal biztosa úgy döntött, ez az ellenvetés nem kerülhet Luxemburgban az EU első fokú bírósága elé. A bíróság korábban már háromszor utasított el hasonló kérelmet arra hivatkozva, hogy a versenyhivatal nem tudott megfelelő bizonyítékokat szolgáltatni.

"Az egyesülés útjában most már nem áll akadály" - nyilatkozta Oliver Herrgesell, a Bertelsmann szóvivője. A brüsszeli bizottság hivatalosan július 22-én jelenti majd be a fúzió engedélyezését. Utolsó lépésként azt még az illetékes amerikai hatóságoknak is engedélyezni kell, megfigyelők szerint azonban részükről gyors és pozitív döntésre lehet számítani.

A BMG közleménye szerint a fúziót a lehető leggyorsabban, mintegy egy év alatt fogják lebonyolítani. A zeneipari óriás elsősorban a zenei videókat tartalmazó DVD-ben, az internetes zeneszolgáltatásban és a mobilkészülékre tölthető számokban lát hatalmas, eddig még jórészt kiaknázatlan lehetőségeket.

Az egyesülés hosszú folyamata teljes egészében csak 2005 júniusában fejeződik be, de az elbocsátások már a következő héten megkezdődnek. A tervek szerint mintegy 3000 embertől válnak meg a két cégnél. Ezeknek a dolgozóknak a végkielégítésére nem kevesebb, mint 300 millió dollárt raktak félre az illetékesek.