Hírarchívum

Az Európai Bizottság a jogvédelem időtartamán változtatna

Az Európai Bizottság a napokban kezdett el tárgyalni jogvédelemről, többek között a jogvédett hangfelvételek jelenleg 50 éves időtartamának esetleges meghosszabbításáról.A Bizottság közleményében kifejtette, hogy a szektor minden képviselőjét szeretné meghallgatni az ügyben, így konzultálni fog a lemezkiadó cégekkel, a rádiós és televíziós lobbikkal, a vásárlókat képviselő szervezetekkel és az uniós kormányok képviselőivel. A döntés idén október 31-ig meg fog születni. A 17 oldalas beszámoló kiemeli, hogy a lemezkiadók kérték a jogvédelmi idő felülvizsgálatát, mert szeretnék elérni, hogy az Európai Unió az Egyesült Államokhoz hasonlóan 50-ről 95 évre emelje ezt a hangfelvételek esetében is. Az óceán túloldalán Cher egykori párja és férje, az azóta tragikus síbalesetben elhunyt legendás Sonny Bono - aki a színpadok világából került be a törvényhozásba – volt az, aki elérte még 1998-ban lobbycsoportjával, hogy a nevével fémjelzett törvény alapján a rögzített dal a felvétel napjától számított 95 évig legyen jogvédett.

Az IFPI most közleményében arra is felhívja a figyelmet, hogy számos ismert és fontos európai felvétel mind a klasszikus, mind a könnyűzenei érából kieshet a mai szabályok szerint a jogvédelem alól a következő években. Megjegyzi ugyanakkor azt is, hogy gyakran éppen Európán kívül kapnak nagyobb védelmet az európai zenék, mint az Unión belül, ezért is lenne szükség az időtartam emelésére. A változtatást az a tény is sürgeti, hogy most volt az ötvenedik évfordulója annak, hogy Elvis Presley rögzítette That’s Alright című felvételét, amelyet sokan a rockzene születésnapjának is tartanak. Amennyiben tehát nem változnak a jelenlegi direktívák, ebben az esetben ez a dal 2005. január elsejétől kiesik a jogvédettség alól.

Ma az Egyesült Államokon kívül Brazilia, Törökország és Mexikó is hosszabb jogvédelmet adott a hangfelvételeknek, mint az Unió, és a közelmúltban Ausztrália és Szingapúr is ötvenről hetven évre emelte ennek időtartamát.