Hírarchívum

Ellopott U2 album a file-cserélő hálózatokon?

Az ír U2 popcsapat bejelentette, hogy ha a nemrégiben ellopott új albumuk megjelenik a file-cserélő hálózatokon, akkor rögtön kiadják azt az Apple iTunes zeneboltban is.Még a múlt héten veszett nyoma a U2 legújabb albumának egy franciaországi fotózás alkalmával. A Vertigo nevű korong egyébként az első album a négy éve megjelent ˝All that you can´t leave behind˝ című lemez után, s eredetileg novemberben akarták bemutatni. Egyelőre ugyan nem tudni, hogy csak elveszett-e a CD, vagy valaki szándékosan ellopta, de a U2 hivatalos bejelentést tett azt követően, hogy a helyi rendőrség rövid időn belül nem akadt az album nyomára.

Eszerint az együttes tagjai úgy döntöttek - kiadójukkal, az Interscope Records-szal egyetértésben -, hogy amennyiben a korongról dalok kerülnének fel az internetes file-cserélő hálózat(ok)ra, akkor az albumot azonnal elérhetővé tennék az Apple fizetős webáruházában is - a U2 ezzel azt szeretné elérni, hogy a kíváncsi internetezők számára legális forrás is rendelkezésre álljon. Ugyan az Interscope nem tervezi megváltozni a CD eredeti, őszi kiadásának időpontját, Bono - a zenekar frontembere - úgy nyilatkozott a Daily Telegraph-nak, hogy a fenti incidens bekövetkezte esetén azonnal nekilátnának a fizikai másolatok készítésének is, hogy még a hónap vége előtt boltokba kerülhessen az (így minden bizonnyal nem százszázalékosan kész) album.

Nem a U2 esete lenne az első, amikor ismert zenészek még ki nem adott felvételei jelennek meg az Interneten. A Metallica, Eminem, Madonna és 50 cent már ˝átéltek˝ hasonló helyzetet, amikor megjelenés előtt álló dalaik a piacra kerülés előtt pár héttel hirtelen letölthetővé váltak a file-cserélő hálózatokon is. Úgy tűnik, hogy a jelenség szinte egyáltalán nem fékezhető meg, de vannak lehetőségek és taktikák ellene.

(terminal.hu)