Hírarchívum

A Microsoft még augusztusban elindítja zeneboltját

Bár már régóta nyílt titokként kezelték: a Microsoft sem maradhat ki az új évezred egyik legjelentősebbnek tartott üzletéből, az internetes zeneáruházból. Pláne akkor, ha egyik legnagyobb vetélytársa, az Apple piacvezető ebben a szegmensben. A válasz erre sokoldalú zenebolt és az iPod-nál olcsóbb lejátszóA Financial Times állítása szerint megvan a Microsoft zeneáruházának indulási időpontja, bár a cég sajtóosztálya még nem hozta nyilvánosságra a dátumot, annyit már lehet tudni, hogy augusztus legvégén startolna. A vezető számítástechnikai cég központjában azért is döntöttek a gyors indulás mellett, mert a nagy rivális Apple iTunes rendszere szinte már behozhatatlan előnyre tett szert ezen a piacon valamivel több, mint egy éve történt indulása óta. Redmondban már korábban nyilvánvalóvá tették, hogy minden hónap késés, csak növelné a szakadékot Steve Jobs cégének javára, ezért nem várnak tovább.

Bár a zenebolttal kapcsolatban nem sok új információt hagytak kiszivárogtatni, annyi szinte biztos, hogy a Microsoft zeneboltja a cég eddig jól bevált zenei oldalához hasonló elven fog működni, de „sokoldalúbb” kíván lenni, mint vetélytársai. Itt a site felkínál majd a zenerajongónak egy „a’la carte” szolgáltatást, ahol nemcsak belehallgathat a hangfelvételekbe, de meg is vásárolhatja és le is töltheti azokat a személyi számítógépére. Az egyelőre még bizonytalan, hogy a track-ek illetve a teljes lemez-anyagok mennyibe fognak kerülni, de az már biztos a FT információi szerint, hogy a major kiadók ugyanazokat az anyagi kondíciókat kínálják a Microsoftnak is, mint az Apple-nek, amely ma 99 amerikai centet kér egy dalért. Ami jelentős előnyt jelenthet majd az Apple-lel szemben, az a Windows penetráció elterjedtsége, valamint az a tény, hogy a Microsoft lejátszói az Apple iPod töredékébe kerülnek majd. A kiszivárgott információk ugyanis 50 dolláros gépekről szólnak, amelyek a töredékei az iPod 200-500 dolláros masináinak. Szakértők szerint ez az online zenei piac újabb fejlődését hozhatja magával.

Az újság azt is tudni véli, hogy az augusztus végi indulást egyelőre nem akarják „nagydobra verni”, a jelentős promócióval megvárják azt a szakaszt néhány hónap után, amikor a rendszer már tökéletesen működik és kiküszöbölték a kezdeti hibákat is. Az európai – közte a magyarországi terjeszkedés – időpontjáról egyelőre nincs hír.