Hírarchívum

Véget ért az idei Sziget Fesztivál

Rekordokat döntõ számsorok, remek idõ, sok napi- és hetijegyes, kitûnõ zenekarok, rengeteg program – véget ért Európa legnagyobb ilyen jellegû rendezvénye, melyen minden MAHASZ-tag lemezkiadó valamilyen formában képviseltette magát.Az utolsó napi közlekedési káoszt leszámítva – amelyet a Belga és a Faithless zenekarok valamint az „utolsólehetõségazideiszigeten” szindróma okozott – rendezett viszonyok, információbõség és a rendezvények széles tárháza várta a szigetlakókat és –látogatókat augusztus 4. és 10. között a Hajógyári-szigeten. Minden létezõ rekord megdõlt a korábbi adatokhoz viszonyítva, hiszen többen keresték fel a Sziget Fesztivált, több programból válogathattak az érdeklõdõk, és persze a költségvetés is idén volt a legmagasabb.

Több mint 369 ezer látogatója volt az idei Szigetnek. Soha ilyen sokan nem mulattak még a fesztiválon, az eddig legsikeresebb 2001-es Szigeten nyolcezerrel voltak kevesebben, mint idén. A rendezvényre szerdán 51 ezer, csütörtökön 57 ezer, pénteken 54 ezer, szombaton pedig 59 ezer látogatót regisztráltak. A legkisebb érdeklõdés vasárnap volt, akkor mindössze 46 ezren váltottak jegyet, de hétfõn már megint 50 ezren vettek részt a koncerteken, míg a zárónapon a legfrissebb hírek szerint 52 ezren voltak. A statisztikák azt is mutatják, hogy nagyszámú hazai érdeklõdõ mellett németek, osztrákok, csehek, franciák, lengyelek váltottak belépõt, de még Ausztráliából és Skóciából is érkeztek látogatók a Szigetre. Az idei büdzsé mintegy 200 millió forinttal volt több, mint tavaly – megközelítette az 1.4 milliárd forintot. Miután az idõ is kedvezõ volt és a programok is vonzónak bizonyultak a remek promóció mellett, a fesztivál idén rekordnyereséget könyvelhet el.

A Szigeten ötvennégy színpadon folytak a koncertek, színházi- és kulturális események, több mint száz külföldi, illetve 350-400 hazai zenekar és elõadó lépett fel: a további kulturális programokkal együtt összesen 1000-nél is több produkciót láthattak a fesztiváljárók az egy hét alatt. A Fesztivál nemzetköziségére jellemzõ, hogy az elõadók több mint harminc országból érkeztek az Egyesült Államoktól Kubán át Európa szinte minden országáig. A legsikeresebb továbbra is a Nagyszínpad volt, ahol gyakran tízezrek vártak olyan elõadókat, mint a Basement Jaxxx, a Die Arzte, az Anthrax vagy a Kispál és a Borz. Külön öröm, hogy hasonlóan nagy érdeklõdés kísérte a Világzenei színpad vagy a Metal Hammer sátor mûsorát, ahol egy-egy nevesebb fellépõ zsúfolásig töltötte meg a nézõteret, ezreket vonzva oda.

Összesítve az eddigi legsikeresebb Szigetet követhettük figyelemmel az elmúlt napokban, amit remélhetõen a lemezeladások növekedése is jelez majd. A színpadok bontása már folyik, legközelebb egy esztendõ múlva vár mindenkit újra a legjelentõsebb hazai fesztivál, a Sziget.