Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége Közös Jogkezelő Egyesület
2016. július 27. Olga, Liliána napja van
ÚJ SLÁGERLISTA OLDAL: zene.slagerlistak.hu - minden egy helyen!
Hírek
MAHASZ
Slágerlisták
Arany- és platinalemezek
Piaci adatok
Kalózkodás
Jogok, Jogdíjak
GY.I.K.
Információk és letölthető dokumentumok
DJ-k számára
háttérzene-szolgáltatók számára
Legális online zeneáruházak
Partnerek
A közös jogkezelésről

A művek, műsorok egyidejű és nagy tömegű közvetítése miatt egyedileg nem gyakorolható szerzői és szomszédos jogok érvényesítésére született meg évtizedekkel ezelőtt a közös jogkezelés intézménye, melynek keretében a jogosultak által erre létrehozott szervezetek gondoskodnak a műsorok közvetítésének engedélyezéséről és a jogok érvényesítéséről (jogdíjak beszedése, felosztása, dokumentálása).

Hétköznapi példával élve, a közös jogkezelés olyan esetekben válik szükségessé, amikor sok-sok különböző jogosult műveit sok-sok különböző felhasználó használja fel, és fizikailag lehetetlen lenne, hogy minden egyes felhasználó minden egyes jogosulttal egyedileg megállapodjon. Például a vendéglátóipari egységekben sok-sok különféle zene szól, tehát sok-sok szerző, előadó, kiadó dalai, hangfelvételeit használják. Lehetetlen lenne, hogy ezek mindegyike minden vendéglátóhelyre személyesen elmenjen és megállapodjon műveinek felhasználásáról a tulajdonosokkal, de természetesen egy tulajdonos számára is elképzelhetetlen, hogy nap nap után újabb és újabb jogosultak kopogtassanak az üzletben a nekik járó jogdíjak végett. Így mind a jogosultak, mind a felhasználók közös érdeke, hogy a jogdíjak megfizetése szabályozottan, tervezhetően, egy összegben történjen: ezt teszi lehetővé, a felhasználók és a jogosultak számára egyaránt, a közös jogkezelés intézménye.

Legismertebb esetei a nyilvános zenefelhasználások után, a felhasználások helyétől, típusától, jellegétől függően eltérő mértékben meghatározott jogdíjtarifa vagy jogdíjátalány, továbbá a törvény által nevesített egyes jogdíjigények érvényesítése. A törvény által nevesített jogdíjigények közé tartozik a már nyilvánosságra hozott nem színpadi zeneműveknek és zeneszövegeknek, valamint az ilyen színpadi művekből vett részleteknek a hangfelvétel-előállító, a multimédia mű létrehozója és az elektronikus adatbázis összeállítója általi újabb többszörözésére és terjesztésére tekintettel fennálló jogdíjigény ("mechanikai" jogdíj [Szjt. 19. §]), a szerzői művek, hangfelvételek magánmásolására tekintettel fennálló jogdíjigény ("üreskazetta" jogdíj [Szjt. 20. §]) valamint a művek egyidejű, változatlan továbbközvetítésére tekintettel fennálló jogdíjigény ("kábeltévé" jogdíj [Szjt. 28. §]) érvényesítése. Az Szjt. - a nemzetközi gyakorlattal egyezően - a közös jogkezelés körébe vonja a nyilvánossághoz közvetítés egyes eseteit is (pl. az internetes műlehívást), amikor kimondja, hogy a felhasználások jogosítására és a fizetendő díjak mértékére vonatkozóan az érintett közös jogkezelő egyesületek kötnek szerződést a felhasználókkal.

A közös jogkezelő szervezetek nyilvántartásba vételét és szakmai felügyeletét a (Oktatási és Kulturális Minisztérium) Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala látja el.

Egy adott területre, vagyis a művek, produkciók meghatározott csoportjára csak egy közös jogkezelőt lehet nyilvántartásba venni. Lehetőség van ugyanakkor arra, hogy a jogosultak a törvényben nem említett jogok kezelésére is alakítsanak egyesületet, illetve a törvény szerinti csoportosítástól (1. irodalmi és zenei művek, 2. képző-, ipar- és fotóművészeti alkotások, 3. filmalkotások, 4. előadóművészi teljesítmények, 5. hangfelvételek) az érintett jogosultak egyező akarattal eltérjenek. Magyarországon jelenleg hét nyilvántartásba vett közös jogkezelő szervezet működik:


Főoldal | Hírek | MAHASZ | Slágerlisták | Arany- és platinalemezek | Piaci adatok | Kalózkodás | Jogok, jogdíjak | GY.I.K.
© 2003-2016 Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége Közös Jogkezelő Egyesület (Az IFPI Magyar Csoportja)
1113 Budapest, Harcos tér 5. | tel.: 06 1 3914200 | fax: 06 1 2002679 | Minden jog fenntartva.
Félfogadás kizárólag időpont-egyeztetés alapján. Kérjük, e-mailben vagy telefonon egyeztessen kollégáinkkal.
powered by lightmedia